Aktuelt

Nyheter og fagartikler innen økonomi og ledelse

350-kronersgrensen

350-kronersgrensen for netthandel kan bli fjernet allerede 1. august

Når du bestiller varer på nett fra utlandet har man hittil kunnet handle avgiftsfritt inntil en grense på 350 kroner, men det vil det snart bli en slutt på.

I statsbudsjettet ble det besluttet å fjerne 350-kronersgrensen fra og med 1. januar 2020. Nå kan det imidlertid hende at grensen fjernes enda tidligere: Et flertall på Stortinget og Virke har tatt til orde for å fjerne 350-kronersgrensen allerede fra 1. august. 

350-kronersgrensen – kort fortalt

350-kroners grensen betyr at man verken betaler merverdiavgift eller toll på varer som kjøpes fra utenlandske nettbutikker, dersom prisen inkludert frakt og forsikring er mindre enn 350 kroner. Ved endring av denne grensen vil man måtte betale merverdiavgift og tollavgift for de fleste varer man importerer. Et av unntakene er bøker, som ikke er merverdigavgiftspliktige hverken i Norge eller ved import fra utlandet.

Varen kan bli fjorten ganger så dyr 

En vare som i en utenlandsk nettbutikk koster 20 kroner inkludert frakt, vil med fjerning av 350-kronersgrensen bli opp mot fjorten ganger dyrere. Merverdiavgift er på 25% av kjøpsprisen, tollavgiften er på opp mot 10,7% for enkelte varer, og fortollingsgebyret blir på 158 kroner til firmaet som fortoller varen for deg. 

Man kan riktignok spare noe av fortollingsgebyret dersom man fortoller varene selv, men transportøren kan likevel kreve en pris for oppbevaring og ekspedisjon, som i praksis kan gi den samme prisen som å få varen fortollet av andre. Dette kan du lese mer om på Tolletatens hjemmesider.

En gladnyhet er at det i 2021 er ventet at EU vil ferdigstille utarbeidelsen av en elektronisk løsning for fortolling, som vil redusere fortollingsgebyret.  

Trenger du hjelp med å få kontroll på mva-rapporteringen? Vi i Accountor sørger for at alt går riktig for seg for selskapet ditt. Ta kontakt med oss her for å finne en løsning som passer for deg.

Dette er konsekvensene av å fjerne 350-kronersgrensen

  1. Mindre netthandel fra utlandet. Economics har i en rapport anslått at det i 2017 ble handlet varer for 2,6 milliarder kroner med en stykkpris under 350-kroners grensen. 
  2. Sannsynligvis vil norsk netthandel øke noe. Rapporten anslår at 50% av handelen som tidligere har gått til utlandet, vil gå til norske nettbutikker det første året.
  3. Det vil bli noen flere arbeidsplasser i Norge. Oslo Economics-rapporten anslår at fjerning av momsgrensen vil bidra til mellom 101 og 158 nye årsverk i perioden 2019 og 2023. 
  4. Vi kan få dårligere og dyrere nettbutikker i Norge. De norske nettbutikkenes konkurranse mot utenlandske nettbutikker har ført til blant annet gode returordninger, kundeservice og lavere priser. Som en konsekvens av fjerning av 350-kroners grensen vil norske nettbutikker få mindre konkurranse, noe som kan føre til at norske aktører øker prisene og reduserer kvaliteten på blant annet kundeservice.   
  5. Fortollingen vil etter hvert bli billigere. EU jobber med utarbeidelsen av en elektronisk løsning for fortolling, som sannsynligvis vil stå klar i 2021. Oslo Economics-rapporten anslår at fortollingsgebyret vil reduseres fra dagens 158 kroner til 30 kroner.

Les mer om netthandel: Geoblocking blir forbudt i Norge – det berører alle som har nettbutikk

Kilder: Din Side, E24, Oslo Economics

Spørsmål?

Har du spørsmål eller ønsker å vite mer om Accountor? Ta kontakt med oss!